Haber

Çin’in nükleer başlığı arttı: İşte ülke ülke nükleer bomba sayısı

Silahlı çatışmalar, askeri harcamalar, silah ticareti, silahsızlanma ve silah kontrolüne ilişkin verileri analiz eden ve merkezi İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), nükleer başlıklı ülkelerle ilgili bir rapor yayınladı.

Dünya genelinde 12 bin 512 nükleer savaş başlığı bulunduğunu belirten SIPRI, bunların 9 bin 576’sının kullanılabilir savaş başlığı olduğunu bildirdi.

Raporda, “Bunlardan tahminen 3.844 savaş başlığı, füzeler ve uçaklarla konuşlandırıldı ve bunların yaklaşık 2.000’i yüksek operasyonel alarmda tutuldu. Yani, bunlar ya füzelere bağlı ya da nükleer bombardıman uçaklarının bulunduğu hava üslerinde tutuluyor.”söylendi.

SAVAŞ BAŞLIKLARININ YÜZDE 90’I ABD VE RUSYA’DA

SIPRI raporunda savaş başlıklarının yüzde 90’ının ABD ve Rusya’nın envanterinde olduğu belirtildi.

Raporda, “Rusya ve ABD birlikte tüm nükleer silahların neredeyse yüzde 90’ına sahip. Nükleer cephaneliklerinin boyutu 2022’de nispeten istikrarlı, ancak Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgalinden sonra her iki ülkede de nükleer güçlere ilişkin şeffaflık azaldı. terk edilmek”söylendi.

ÇİN ENVANTERİNE 60 NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIĞINI EKLEDİ

SIPRI’nin raporunda öne çıkan nokta, Çin’in 2022-2023 ortasında envanterine 60 nükleer savaş başlığı eklemesiydi.

açıklamada, “Çin’in nükleer cephaneliği Ocak 2022’de 350 savaş başlığından Ocak 2023’te 410’a yükseldi ve artmaya devam etmesi bekleniyor”söylendi.

SIPRI yetkilisi Hans M. Kristensen, Çin ile ilgili bilgilere ilişkin bir açıklama yaptı, “Çin, nükleer cephaneliğini önemli ölçüde genişletmeye başladı. Bu eğilimi, Çin’in ulusal güvenliğini korumak için gereken minimum nükleer güce sahip olma hedefiyle bağdaştırmak giderek zorlaşıyor.”söz konusu.

HANGİ ÜLKELERDE NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIKLARI VAR?

SIPRI raporunda 9 ülkenin nükleer savaş başlığına sahip olduğu görülüyor.

Raporda bu ülkeler ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail olarak sıralanıyor. Nükleer savaş başlıklarının sayısı konuşlandırılmış ve depolanmış olarak bölünmüştür.

Bu bağlamda Çin, Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail nükleer savaş başlıkları konuşlandırmış değil.

Çin’in 410, Hindistan 164, Pakistan 170, Kuzey Kore 30 ve İsrail 60 depolanmış savaş başlığı var.

Envanterinde ABD’nin 5.244, Rusya’nın 5.889, İngiltere’nin 225 ve Fransa’nın 290 nükleer savaş başlığına sahip olduğu görülüyor.

haber-bozyazi.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu